Ett ord som verkligen används för ofta numera. Kränkt och bitter – är det våra “inneord”? Men varför?

Ord har olika värden som gör språket nyanserat och levande. Att säga att jag är kränkt för en bagatell är för mig fel ordval. Blir du irriterad nu? Varför?

Har du funderat på varför folk är så lättstötta nu för tiden? Det finns säkert flera förklaringar. Kan en förklaring vara att vi ofta kommunicerar via korta, skrivna meddelanden som kan uppfattas på olika sätt beroende på hur man betonar texten? Jag gjorde en sådan miss för ett tag sedan, men insåg misstaget och skrev direkt en ursäkt samt en förklaring.

Är vi trötta och stressade? Det är säkert en bidragande orsak men sätt dig ner tre minuter och tänk efter, ärligt och uppriktigt. Vad ska du hinna med under en vecka? Arbetet tar mest tid men bidrar till att du kan göra mycket av det roliga sedan. Familjen – ja, den tar tid men är alternativet bättre? Det är oftast släkt och i viss mån vänner som ger vårt liv innehåll och trygghet. Du lånar barnen under några få år, sedan går de åt egna håll. Njut och låt de komma först, dina hobbies kan du ägna dig åt alla följande år.

Dygnet har bevisligen endast 24 timmar av vilka du bör sova 7-8. Man kan inte hinna vara med på allt, träna allt, ev familj, hem och hushåll… Det är inte underligt att folk blir utbrända. Människan behöver pauser, vila och återhämtning. Kroppen och knoppen mår inte bra av ständig aktivitet. En kväll hemma i veckan i lugn och ro med en bok, en film eller ett brädspel är rena medicinen.

Jag brukar använda mig av två saker när jag blir irriterad på någon. Det gamla ordspråket “Kasta inte sten i glashus” kommer man långt med. Skulle jag obetänksamt och hastigt ha kunnat säga detta? Skulle jag ha kunnat glömma att göra detta i stressen? Om svaret är ja, hur hade jag då velat att personen i fråga reagerat? Mer behövs knappast.

Jag utgår nästan aldrig från att folk gör, skriver eller säger saker med en elak baktanke. Hur ofta gör du själv det? Har du folk i din närhet som gör detta eller som gottar sig i sladder – undvik dem helt enkelt. Så, nu var jag klar för idag.