Jag läste precis en intressant artikel om placebo-effekten och dess motsats nocebo-effekten. Intressant när man börjar förstå hjärnans kraft på vår kropp. Placebo-effekt ska vi ta med oss i allt vi gör.

Så många gånger som jag har hört folk säga att sjukgymnastik struntar de i för det gör ingen nytta. Eller homeopati hjälper inte? Eller akupunktur? Oavsett vilken behandlingsform man får, måste man tro att det hjälper. Annars är det utkastad tid och det har forskningen ännu en gång visat.

Min erfarenhet under drygt 30 år är att sjukgymnastik är den behandlingsform som är mest effektiv, tätt följd av massage. Givetvis måste du gå till kompetent och rätt utbildad person. Javisst, du kan slarva med övningarna men du lurar bara dig själv. Det är du som betalar priset senare i form av mer besvär.

Akupunktur har människan använt som botemedel och smärtstillande under tusentals år. Om det inte hade haft någon effekt så tror jag faktiskt att man hade slutat med behandlingsformen för flera hundra år sedan ;).

Ögondiagnostik som används inom viss homeopati tas numera på allvar av vetenskapen och man har tagit fram en form av ögonlins som läser av och skickar analysen till en dator. Där kan man t ex se Alzheimers flera år tidigare än inom traditionell medicin.

Så, ta med dig placebo-effekten som en följeslagare i livet. Tro på dig själv, använd hjärnan som smärtstillande medel, ångestdämpande, lugnande och framför allt stärkande.

Är något svårt att göra så blunda och föreställ dig göra det tre gånger i tanken. Sedan ska du se att det blir lättare att genomföra det. Gäller stort som smått. Träna upp denna tanketeknik och du kommer att ha glädje av den både i arbetet och i din träning.

Viktigast av allt – tänk positiva tankar. Glaset är alltid halvfullt – ett ordspråk som vi bör leva efter. Forskningen visar nämligen att positivt tänkande människor mår bättre.