När kom det begreppet?

Det är relativt nytt ord som av en del betecknas som en floskel. Var dags motion – alltså när vi rör på oss alldeles gratis och utanför en gymlokal. Alltså sådan rörelse som jag och du kanske gjorde lite oftare förr? I alla fall jag.

Gå i trappor, inte sitta still för länge, handla mat, städa, tvätta, putsa fönster, sköta trädgården… Vanliga saker som påverkar vår hälsa på mer än ett sätt. Vi känner att vi gör något bra och vettigt, vi får ordning runt om oss och det i sin tur påverkar vårt humör, ingen skärm är inblandad – jag kan fortsätta ett bra tag till.

Forskningen visar att vardagsmotion är effektivare än intensiv träning och påverkar vår hälsa mer än man tidigare trott. Du som kör bil till träningen fast du har cykelavstånd, du som alltid parkerar så nära dörren som du bara kan, du som bara handlar på nätet – kanske kan det vara bra att ändra lite på vanorna? Städa, putsa fönster, påta i trädgården, dra ut grannen på en promenad – vinsten blir mer än rent fysisk, det vågar jag lova. Å vill du lägga det på FB och därmed kanske trigga igång en kompis eller två? Ja men det vore väl bra?

Om jag lever som jag traggar? Så gott jag kan…