Denna sista måndag innan löning i januari lär vara årets deppigaste dag. Så är det säkert för många men vänd på det. Det är ju skönt att den dagen kommer redan nu, så tidigt på året, så är det avklarat.

Det är konstigt att det är så lätt att hamna i negativa tankar, negativt språk och låta trista saker i ens liv ta alltmer plats. Det kräver trots allt mer energi från mig än att tänka positivt.

Några i min omgivning tenderar att älta och gräva ner sig i gamla sorger. Är du sådan? Eller är din första reaktion och kommentar oftast negativ på saker? T ex Jag ska åka till Stockholm! Oj, där är många rån nu.
Sprider du positiva eller negativa tankar? Väl värt att tänka på eftersom tankesätt och beteende är väldigt “smittsamma”, även på små saker i vardagen.

För att bryta min egen deppighet har jag bestämt mig för två saker. För varje negativ tanke, liten eller stor, måste jag direkt tänka en mer positiv tanke. För varje negativ kommentar måste jag säga en positivare kommentar. Jag hoppas min familj kan påminna mig om jag faller i fel vanor igen.

Jag ska dessutom tänka på något jag är glad eller tacksam över minst en gång under vaken timme. Även här gäller stort som smått.

Enligt vissa forskare sätter man nämligen “nya spår” i hjärnan beroende på hur man tänker och uppfattar sin vardag. Du kan alltså lära dig att tänka mer positivt och det är bra för hälsan. Positiva människor lever visst längre. Ja, så min filosofi att man kan träna upp glädjen trots konstant värk är nu bekräftad även av utomstående.

Jag börjar direkt med att tänka att jag är glad att jag fortfarande kan tänka och fungera så bra. Mitt kaffe jag sörplar på är väldigt gott. Brödet jag bakade innan idag är fantastiskt gott! Ikväll ska vi se handboll på tv och äta något gott till kvällsmat…