Redd kött- och grönsakssoppa

Ta rester eller gör en kylskåpsrensning eller lägg i lite dyrare varor. Soppan är enkel, god och kan vara vegetarisk.

Till 2-4 portioner behöver du:
kött att koka eller redan tillagat kött (byts mot buljongtärning för vegetarisk)
3-4 skalade morötter, skivade i slantar
1-2 palsternackor, skalade och delade i småbitar
1-2 skalade potatisar, delade i bitar
cirka 1 dm purjolök, skivad
2 dl frysta ärtor
en stor kastrull
salt
1 kryddmått torkad timjan
2-3 dl mjölk eller grädde
2-3 msk vetemjöl
frusen persilja

Börja ev. med att koka köttet. Tid beror på köttbit och storlek.
Spara buljongen.
Häll lite olja i grytan.
Lägg i grönsaker och timjan och fräs under omrörning några minuter.
Häll över cirka 5 dl buljong + vatten så att grönsakerna täcks med ett par cm (alt vatten + buljongtärning).
Koka i cirka 20 min – tills grönsakerna är mjuka.
Lägg i det tärnade köttet.
Häll i 2-3 dl mjölk eller grädde.
Koka upp.
Blanda 2-3 msk vetemjöl med lite vatten – obs, inga klumpar – och blanda i lite i taget medan soppan sjuder. Soppan kommer att tjockna.
Smaka av med salt.
Häll i lite frusen persilja.

Njut som den är eller med en macka till.