Hur påverkar det oss när centrum i orten “dör”? När affärerna slår igen? Jag tror det påverkar oss mer än “bara” arbetstillfällen.

När affärerna slår igen, en efter en, så upplevs centrum som tomt och ödsligt. Folk passerar bara och går snabbt hem till sitt. Ingen social kontakt, ingen att byta ett par ord med, inget folk i rörelse att titta på. Många människor upplever säkert ökad ensamhet. Är vårt handlande på nätet en bidragande orsak till ökad psykisk ohälsa?

Om du inte arbetar av någon anledning, inte har så många vänner eller familj kan affären vara den sociala kontakt du får under en dag. När affären stänger försvinner en viktig kontaktyta för oss alla.

Färre människor eller inga arbetar i centrum och därmed inga som äter lunch. Alltså stänger restaurangerna ner och ytterligare kontaktytor försvinner. Det blir en ond cirkel. En del säger att det är bra för då blir det lugnare och färre bilar. Men är det tryggt och säkert med tomma ytor där få människor rör sig? Öppnas ytorna för andra aktiviteter?

Brukar du handla på nätet? Jag gör det men har börjat fundera på om det är bra för min hälsa. Om man inte gillar att träna så är shopping faktiskt bra vardagsmotion. Att ta sig iväg till affären och gå en runda (du behöver ju inte handla varje gång) är också motion.

Träffar du kanske någon du känner och byter ett par ord? Eller pratar med en expedit eller två? Denna sociala kontakt tror jag är livsviktig för både mig som person och för samhället i stort. Att sitta hemma i soffan och bli alltmer inbunden är inte bra, varken för mig själv eller orten jag bor i.

Så ta på jackan och strosa ner till centrum och gå en runda i en affär eller två. Titta på folk, kanske byt ett par ord, ta en kopp kaffe och bidra till både din egen hälsa och till stadens!