När kommer jag att glömma mig själv? Att leva med irrationell glömska är inte enkelt och möts då och då av irritation av omgivningen. Men hur kan du ha glömt det? Frågar du det igen?

Ja, för jag kommer inte ihåg att jag frågade om det för 5 min sedan eller för en dag sedan. Irrationell glömska är precis som namnet säger – man glömmer stort och smått utan någon orsak eller utan att följa ett mönster.

Jag brukar förklara det så här: tänk dig ett gammaldags hålkort som fanns förr. Lägg det på mitt minne och hålen blir då saker som försvinner. Det finns inga spår kvar, inga rester som kan glimta till, bara svarta hål.

När jag märker att folk i min omgivning glömmer att jag lider av detta brukar jag påminna lite diskret om att jag är glömsk, inte av elakhet utan av tvång. Till er som nu undrar, så var jag nyligen på ny utredning och vad de kan se så finns det ingen demens igång inom de närmaste 5-10 åren. Detta beror troligen på en infektion från en fästing för många år sedan, men ingen vet säkert. Det bidrar också att hjärnan blir trött av min kroniska värk.

Vad gör jag som du, som också glömmer ofta, kan göra?
Skriv lappar och ha dem samlat på ett ställe.
En papperskalender är bra för du får bättre överblick än kalendern i telefonen. Ha den framme så du kan titta så ofta du behöver.
Skriv lista på saker du ska göra eller handla. Bygg på efterhand under flera dagar.
Undvik att dränka hjärnan i musik framför allt via hörlurar hela dagen. Ha tyst vissa perioder.
Undvik att överanstränga dig. Planera din dag noga så du inte gör för mycket. Säg tyvärr när det behövs.
Använd tekniken i din mobil. Kalender, fota saker du vill minnas osv.
Träna minnet genom att t ex lära dig något nytt varje dag, stort som smått.

Nu gäller det bara för mig att komma ihåg att jag skrivit detta inlägg ;))