Det är intressant att se hur annorlunda folk ofta agerar under sin semester. Plötsligt, från den ena dagen till den andra, ändras både klädsel och tänkesätt. Hur jag vet att de har semester? De har en avslappnad, nästan tom blick och är klädda på ett sätt som de inte skulle gå ut i under årets övriga veckor. Men jag kan ha fel, de kan ha tvättdag också ;).

Jag ger ett exempel från ortens Ica-butik. En familj bestående av två föräldrar och två barn i tonåren. De står mitt i gången vid grönsakerna och tittar alla på melonerna. Det pågår en diskussion, luktande på meloner, kännande på skal och plötsligt är samtliga i familjen experter på denna frukt. Man tar upp en frukt, någon protesterar och en ny väljs. Detta pågår under hela den tid jag samlar ihop de grönsaker jag ska ha. Till slut tröttnar mannen i familjen och tar en melon, går och väger och får priset. Oj, så dyr! protesterar mamman och samtliga går tillbaks till melonerna och börjar om på nytt. Jag gick.

Slutsats – semesterfolk rör sig ofta i grupp, gärna i mitten av gången där de ofta stannar och diskuterar val av mat utan någon som helst tanke på att de inte är de enda som försöker ta sig runt i butiken. Denna aktivitet, som jag utgår ifrån brukar skötas av en eller två familjemedlemmar, måste under semestern göras av alla. Märkligt!

Ett annat bra exempel hittar jag i trafiken. Pendlingshastigheten med 20 km över hastighetsgränsen byts till 20 km under gränsen. Skönt att man inte är så stressad men om man dessutom saktar ner vid varje fartkamera, riskerar vi alla att få parkeringsböter i stället. Dessutom hamnar alla stadsbor nu på vägar som inte är markerade med mittlinje. Ve och fasa! Eftersom många inte verkar ha koll på sin stadsjeep, så väljer man att köra mitt i vägen och låter mötande lösa problemet.

Nu är jag klar! Jepp, vi har semester, kör sakta ute på landsvägar iklädda sandaler med stödstrumpor, gamla shorts och skrynkliga tröjor. Ha en underbar sensommar!