Oftast svarar folk med att ange sitt yrke. Gör du också det? Varför identifierar vi oss så hårt med vad vi arbetar med? Ta två minuter och fundera på hur du ska beskriva dig själv utan att nämna ditt yrke nästa gång du får frågan.

Ni kanske inte har tänkt på det men jag kan inte minnas att jag fått något annat svar än yrke på den frågan när jag pratat med någon okänd. På alla bjudningar där man hamnar i samtal med någon okänd kommer frågan nästan direkt: Vad jobbar du med?

Första gången jag reagerade på beteendet var när jag svarade: Jag är sjukskriven sedan en tid. Den mest naturliga reaktionen borde väl vara att fråga för vad då, kanske? Men det händer sällan. I nästan samtliga fall avslutas samtalet direkt och personen ägnar sedan resten av sittningen åt övriga personer runt sig.

Efter att ha råkat ut för detta synnerligen otrevliga sätt flertalet gånger så säger jag mitt yrke och nämner inget om ev sjukskrivning.

Jag tänker inte dra hela min sjukdomshistoria vid matbordet, men tror att jag fortfarande kan vara trevlig att samtala med, även om jag ligger samhället till last. Det konstiga är att samma personer kan tillbringa halva middagen med att jämra sig över någon krämpa de dragit på sig i gymmet.

Varför tänker inte folk på hur det behandlar och bemöter andra människor? Vår svenska värld har blivit enormt egoistisk och allt som ryms är oftast jag, jag, jag…